Kreativno jedro: Simulacije

Rudolf je osvojil svoj prvi šahovski turnir

29.8.2014

Na fakulteti smo v četrtek, 28. 8. 2014, predstavili prvi dolenjski superračunalnik, ki smo ga krstili za Rudolfa (za prijatelje Rudy). Ime je na natečaju predlagal Milan Beričič iz Sevnice in zmagal med 23 prejetimi predlogi.

Superračunalnik smo pridobili v okviru projekta Kreativno jedro: Simulacije, zato smo na dogodku predstavili rezultate tega projekta, ki na FIŠ poteka že od januarja 2013. Najpomembnejši dosežek je seveda pridobitev superračunalnika, ki ga poganja 700 procesorskih jeder, ima 4TB DDR3 RAM spomina, za podatke pa je na voljo 100 TB diskovnih kapacitet. S tem sistemom FIŠ vstopa v evropsko Partnerstvo za napredno računalništvo PRACE, v pripravi pa je še več drugih raziskovalnih projektov, kjer bo superračunalnik ključna infrastruktura. Konkretni rezultati pa se že kažejo tudi pri sodelovanju z gospodarstvom, kjer med drugim sodelujemo pri optimatizaciji v podjetjih Mikrografija, Podgorje in Adria mobil.

Zmogljivost superračunalnika so na šahovskem turnirju preizkusili mladi člani Šahovskega društva Krka Novo mesto, kjer so se pomerili s svojim virtualnim nasprotnikom. Kljub izredni borbenosti šahistov, pa je Rudolf dokazal svoje poznavanje šaha in prav vse premagal.