Kreativno jedro: Simulacije

5. mednarodna konferenca o Informacijski tehnologiji in informacijski družbi ITIS 2013

10.12.2013

V Dolenjskih Toplicah je 7. in 8. novembra 2013 potekala mednarodna konferenca o Informacijski tehnologiji in informacijski družbi ITIS 2013. Tokratna konferenca je bila že peta po vrsti in je izpostavila predvsem pomen omrežij, ki vplivajo na naše poslovno in družabno življenje. ITIS organizira Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, predstavljenih pa je bilo 30 referatov.

Na konferenci so sodelovali svetovno znani raziskovalci, ki so predstavili svoje delo. Metode analize omrežij je predstavil eden največjih svetovnih strokovnjakov s tega področja Santo Fortunato iz Univerze Aalto s Finske, ki preučuje oblikovanje skupnosti znotraj omrežij. Tijana Milenković iz Univerze Notre Dame iz ZDA je razložila, kako s pomočjo informacijske tehnologije preučujemo biološka omrežja in analiziramo, kako geni vplivajo na hitrost staranja. O tem, kako z informacijsko tehnologijo optimizirati poslovne procese, je predaval Peter Richtárik iz Univerze v Edinburghu, Velika Britanija. Matjaž Perc iz Univerze v Mariboru je predstavil teorijo iger in vpliv fizike na sprejemanje odločitev. Matteo Marsili iz mednarodnega centra za teoretično fiziko Abdus Salam iz Trsta pa je predstavil analizo socialnih sistemov.

Letošnja dodatna tema konference so simulacije in modeliranje, še posebej v povezavi s socialnimi omrežji. Tema je bila predstavljena v sklopu projekta Kreativno jedro: Simulacije. Kot je povedal vodja konference doc. dr. Zoran Levnajić, je zadovoljen z rezultati konference. Udeleženci so predstavili različne poglede na omrežja in simulacije z različnih vidikov družbe in perspektiv, nato pa skupaj oblikovali nove ideje, ki bodo vodile v nova odkritja na področju omrežij in informacijske tehnologije.